A Predator és Alien filmek

A Predator és Alien filmek sikere az egész világon egyértelművé vált, hiszen az előbbiekből négy, míg az utóbbiakból összesen nyolc rész készült (hozzátéve: a versus fejezeteket - Alien vs. Predator, 2004 és az Aliens vs. Predator: Requiem, 2007 - az Alien szériához soroljuk). 

predator_alien.jpg

Ragadozó (Predator) filmek:

 1. Ragadozó (1987) IMDb: 7,8
 2. Ragadozó Los Angelesben (1990), IMDb: 6,3
 3. Ragadozók (2010), IMDb: 6,4
 4. Predator - A ragadozó (2018), IMDb: 5,9

Alien filmek:

 1. Nyolcadik utas a halál (Alien) Ridley Scott, 1979., IMDb: 8,5
 2. A bolygó neve halál (Aliens) James Cameron, 1986., IMDb: 8,4
 3. A végső megoldás: Halál (Alien 3) David Fincher, 1992., IMDb: 6,4
 4. Alien 4.: Feltámad a halál (Alien: Resurrection) Jean-Pierre Jeunet, 1997., IMDb: 6,3
 5. A Halál a Ragadozó ellen. (Alien vs. Predator) Paul W.S. Anderson, 2004., IMDb: 5,6
 6. A Halál a Ragadozó ellen 2 (Aliens vs. Predator: Requiem) Colin Strause, 2007., IMDb: 4,7
 7. Prometheus. Ridley Scott, 2012 IMDb: 7
 8. Prometheus: Covenant Ridley Scott, 2017 IMDb: 6,4

Ahogyan az IMDb pontszámokból is látszódik, a legújabb részek - a Ragadozó filmeknél az idei Predator, az Alien filmeknél pedig a tavalyi Covenant - nem hoztak túl nagy sikert a két franchise számára. Az előbbinél az infantilis módon gyenge sztori (és forgatókönyv), az utóbbinál pedig a szegényes látványvilág, a fantáziátlanság  és a sokkal jobb Prometheus -szal való összevetés okozta nagyrészt a mérsékelt lelkesedést. Mégis elmondhatjuk, hogy összességében sikeresnek tekinthetőek a Predator és Alien mozik

alien1.jpg

Filmrészlet: A végső megoldás: Halál (Alien 3) 1992

Kérdés azonban: minek köszönhető ezeknek az alkotásoknak a közkedveltsége? A válasz: az átélhető félelem,  a harc, a látvány, az izgalom és a különleges fantáziavilág. Mind az öt jellemzi ugyanis a legjobbakat a két franchise -ban. Ezek egyébként, a Nyolcadik utas a halál (8,5), A bolygó neve halál (8,4), a Ragadozó (7,8) és a Prometheus (7,0).

Az Aliennel a filmtörténet legfélelmetesebb szörnye született meg 1979-ben, Hans Rudolf Giger segítségével, aki 1980-ban Oscart is kapott az Alien jelmezért (melyet egyébként annak idején a 218 centis, nigériai Boleji Badejo -ra adtak rá). A Ragadozó alakját 8 évvel később hozták létre és a végeredmény szintén a frászt hozta a mozinézőkre. A hatalmas termetű, szinte sebezhetetlen, hatékony és brutális fegyverekkel ellátott, gerinc-kitépő szörny-humanoid mindenki fantáziáját megragadta. A predator elrettentő testi adottságaihoz csúcstechnológiájú álcázás, vállról induló rakéta-berendezés és különleges kézifegyverek, szúró-vágó eszközök sokasága társul. Tegyük hozzá: egy rémpofával együtt, mely valódi lázálom mindannyiunk számára.  

predator1.jpg

Ugyanakkor érdekes módon a versus filmek - azaz a két lény (alien - predator) "összehozása", egymásnak eresztése - már nem hoztak nagy sikert, mindkét kísérlet, a 2004-es és 2007-es versus film is 6 pont alatt maradt az IMDb szavazóknál. A producerek által várt dupla siker tehát nem jött be, pedig (főleg az első versus epizódnál) látvány-gazdag jelenetek kerültek "bevetésre".

alien_predator.jpg

Az Alien és Predator szörnyekkel való harc az emberi találékonyság küzdelme a nyers erővel, melyet biztonságos kényelemből szemlélve élhetünk át. Az Alien moziknál még egy hátborzongató adalékot is kapunk: egy földönkívüli organizmus elképesztő szaporodási ciklusát, mely egyszerre gusztustalan és rémísztő. 

Mindenkinek más-más alien illetve predator film a kedvence és tegyük hozzá: várhatóak még további epizódok is, így a rajongók nem maradnak rémálmok nélkül az elkövetkező években sem. 

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

belyegkep_uj.jpg

Címkék: Alien, Predator