Az 5 legjobb kommandós film

Sajátos részét képezik a filmművészetnek az úgynevezett kommandós-filmek, melyekben különleges alakulatok bevetéseit láthatjuk, amint hihetetlen (vagy legalábbis nehezen teljesíthető) küldetésekben állnak helyt, többnyire hősies tetteket végrehajtva. Ezeknek a filmeknek egy része valós, megtörtént eseteken alapul, de vannak kitalált sztorikra épülő filmsikerek is. A közös jellemzők a következők: a főhősök többnyire amerikai kommandósok (SEALs egységek tagjai vagy deltások), az ellenfelek nagyobbrészt fejlődő országok katonái (arabok, latin-amerikaiak ... stb), végül: a számbeli fölény az utóbbiaknál, a technikai tudás és hősies helytállás pedig az előbbieknél érvényesül. Fontos még, hogy a kommandók tagjai vagány, "tökös" fickók, akiknek átérezzük küzdelmeit és szenvedéseit. De nézzük a listát: a Filmelemző listája mindössze öt elemből áll:

5. Elit kommandó (Navy Seals) 1990.

elitkommando.jpg

Lewis Teague 1990 -es akciófilmje a hidegháború világát idézi és éppen azért kaphatta meg az ötödik helyet, mert Michael Biehn és Charlie Sheen főszereplésével egy egész korszak jegyeit viseli magán. A sztori a Közel-Keleten játszódik és van benne dráma, szerelem, akció és izgalom is. Ma, 2018 -ban kicsit talán megmosolyogtatóak a keménykedések, de a történet megvilágítja, a 80-as és 90-es évek különleges alakulatairól elterjedt sztereotípiákat és az amerikai diplomácia "gondolkodásmódját" a Közel-Kelettel kapcsolatban. Túl sok realitást nem kapunk és a film látványban is elmarad sok műfajbeli riválisától, ám az említett hidegháborús légkör sok mindenért kárpótol bennünket.

4. A bátorság törvénye (Act of Valor) 2012. actofvalor.jpg

Ha realitás, élethűség és valóságszerűség kerül mérlegre, akkor Mike McCoy és Scott Waugh rendezésének mindenképp az első ötben a helye. A főszerepekben kevésbé ismert színészek kaptak helyet: Jason Cottle, Nestor Serrano, Emilio Rivera és az igézően gyönyörű Roselyn Sanchez, mégis szenvedéllyel csinálják végig az összes kőkemény scene -t.  (Nem beszélve arról, hogy a különleges egységek valódi tagjai is kaptak szerepeket a filmben.) Ha az Elit kommandóról azt mondjuk, hogy kevés benne a hiteles látványosság, akkor az Act of Valor ennek épp ellentéte: itt kapunk akciót dögivel, vannak komoly háborús jelenetek, tűzpárbajok és szinte ott vagyunk mi is a bevetésre indulók között. Izgalmas, ütős, látványos, valódi "kommandós csemege" a műfaj kedvelőinek.

3. 13 óra: Bengázi titkos katonái (The Secret Soldiers of Benghazi) bengazi_katonai.jpg

Az első perctől az utolsóig izgalmas, érdekes és sodró lendületű akciófilm, - a 2016 -os 13 óra: Bengazi titkos katonái - Michael Bay rendezői tehetségét dicséri, aki ezzel a filmmel végre bebizonyította, hogy nem csak a Transformershez hasonló látványfilmekhez ért. Az alkotást augusztusi kritikámban, messze átlag felettinek minősítettem, mert látványossága és feszültségkeltése bőven megérdemli. A helyszín Líbia (Észak-Afrika) az amerikai nagyköveti rezidencia (Bengáziban), melyet 6 volt kommandós védelmez az utolsó töltényig. A történet valós eseményeken alapul. A katonák 13 órán keresztül tartanak ki és megmentenek 26 CIA alkalmazottat. John Krasinski meglepően hiteles a tapasztalt kommandós szerepében, miként Max Martini is remekül helyt áll.

2. A túlélő (Lone Survivor) 2013.

tulelo.jpg

Egy egészen kivételes, megtörtént esetet feldolgozó dráma egy 2005 -ös SEALs alakulat bevetését mutatja be, Afganisztán hegyei között. A története megdöbbentő és sokkoló, teljesen magával ragadja a nézőt. Láthatjuk a 4 csapdába esett SEALs reménytelennek tűnő menekülését, melynek során több tucat afgánnal végeznek, míg el nem esnek mindannyian, egy kivétellel. Ő a túlélő, Marcus Luttrell, akit Marc Wahlberg alakít zseniálisan. Ironikus módon, őt egy helybéli rejti el, megmentve a biztos haláltól. Súlyosbítja az akció kudarcát, hogy a 4 katona megmentésére küldött helikopter lelövik, így újabb 14 amerikai SEALs kerül a veszteséglistára. A Túlélő sikere a sok remek alakítás (pl. Taylor Kitsch játéka) mellett mégis inkább a rendezés miatt egyértelmű: Peter Berg óriásit alkotott ugyanis. (Berg egyéb rendezései: Csatahajó, Mélytengeri pokol, A királyság, Amazonas kincse, 22 mérföld.) Visszaadja a szenvedés ezer formáját és a kitartani akarás hősiességét.

1. A sólyom végveszélyben (Black Hawk Down) 2001. blackhawkdown.jpg

Mi más is lehetne az első helyezett, mint Ridley Scott 2001 -es akció-drámája, a Black Hawk Down, mely fogalommá vált mind a háborús, mind a kommandós filmek világában. Az alaptörténet, - mely természetesen ezúttal is valós eseménysor - az 1993 -as, polgárháború sújtotta Szomáliába (Afrika szarvához) viszi el a nézőt, ahol a fővárosban (Mogadishuban) Garrison tábornok egy vakmerő bevetéssel próbálja elfogni Mohamed Farrah Aidid tábornokot, Szomália egyik legnagyobb hadurát. Az eredetileg csupán 45 percre tervezett rajtaütés azonban balul sikerül és két napos lázálommá válik a résztvevők számára. Mintegy 19 bátor amerikai marad holtan a város utcáin, viszont majd ezer helybélit ölnek meg. A főszereplők: Josh Hartnett, Eric Bana, Ewan McGregor óriásit alakítanak, de én leginkább Tom Sizemore játékát emelném ki, aki egymaga megtestesíti azt a kőkemény amerikai rangert, aki nem ismer lehetetlent. A sólyom végveszélyben máig a legjobb kommandós film, amit valaha készítettek.

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

belyegkep_2uj.jpg

2018.11.04.(23:27)