Amerikai bérgyilkos

A 2017-es év egyik leginkább figyelemre méltó akcióthrillere, az Amerikai bérgyilkos (American Assassian), Michael Cuesta rendezésében, Dylan O'Brien, Michael Keaton és Taylor Kitsch főszereplésével.  

Az alapsztori annyira jól kitalált, hogy a film lényegesen jobb kivitelezést érdemelt volna. Sőt, a szereplőgárda is rangos, így voltaképp minden adottnak tekinthető a sikerhez. A végeredmény viszont valahogy mégsem kiemelkedő, csupán egyszerűen "jó". 

assassin.JPG

Az alaptörténet szerint egy huszonéves fiatalember, Mitch Rapp (Dylan O'Brien) tanúja lesz egy terrorista akciónak, melyben elveszíti menyasszonyát is. Bosszút esküszik és saját szakállára felveszi a kapcsolatot a merénylő csoporttal, mint csatlakozni vágyó szimpatizáns, ám közben az ellenük való harcra készül. Terve azonban nem sikerül, viszont a CIA felfigyel rá és soraiba hívja. Innentől Mitch az amerikai hírszerző hivatal különleges ügynökeként tevékenykedik, Stan Hurley (Michael Keaton) kiképző segítségével. A fő problémát az irániak jelentik, akik a szellem névre hallgató zsoldos (Taylor Kitsch) segítségével egy atombomba felrobbantására készülnek. Ám ekkor közbelép az ifjú kezdő és megmentve kiképzőjét, a terroristák "levesébe köp". A meglepetést persze nem árulom el, de annyit igen, hogy fordulatok és váratlan helyzetek többször is előfordulnak a sztori végén.

Az Amerikai bérgyilkos egy érdekes script alapján megrendezett, pörgős akciófilm, néhány egész jó jelenettel. A látványvilág mégis csak közepes és az akciók sem kiemelkedőek. Ami értékelhető, az a történet és néhány alakítás. Dylan O'Brien például nem rossz (már az Útvesztő: Halálkúra című moziban is felfigyelhettünk rá) és itt is egész jól teljesít. Érdekes negatív szerepben látni Taylor Kitsch -et, akit a Csatahajó és a Túlélő után inkább afféle nemzeti hős figuraként szokhattunk meg. Nekem tetszett a filmben Michael Keaton is, aki 67 évét meghazudtolóan tökös játékot mutatott be a filmben. Egyébként ő a "húzó név" is, ami a film promotálásán is egyértelműen látszik, hiszen a plakátokon kiemelt helyet kap arcképe.

Vannak autós üldözések, lövöldözős scene -ek és néhány tűrhetően elkészített verekedős jelenet is. A "tűrhető" kifejezés szándékos részemről, hiszen mára annyi magas színvonalú bunyót láthatunk az "A" kategóriájú mozikban, hogy a mezőny egészen felerősödött, így nem könnyű élvonalbeli verekedéseket összehozni. Az Amerikai bérgyilkosban ez azért többé-kevésbé sikerült. Számomra feltűnő volt Shiva Negar alakítása is, aki a való életben is iráni származású és kétségtelenül egy gyönyörű, nagyon csinos színésznő, akiről talán még hallani fogunk.

Összességében az Amerikai bérgyilkos egy élvezetes darab, de inkább kihagyott lehetőség, mint kiemelkedő és emlékezetes munka, így az "egyszer nézős" filmek sokaságát erősíti. A történetben sokkal több van, mint amit ebből Cuesta ki tud aknázni. Értékelésem mégis 70%, mert eredeti a sztori, több színvonalas jelenetet is találunk benne és egy-két alakítás - például O'Brian és a korosodó Keaton játéka - szórakoztatóra sikerült. Ajánlom akciómániásoknak és az ügynök-filmek kedvelőinek. 

A film MAFAB adatlapja

3esfel_csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

belyegkep_2uj.jpg