A bosszú (Revenge) - "Köpök a sírodra" áthallás, de jobb annál

Tavaly került a filmrajongók elé a csinos francia rendezőnő, Coralie Fargeat új akció-thrillere: "A bosszú" (Revenge), mégpedig a 25 éves bombázó, Matilda Anna Ingrid Lutz főszereplésével. Az alaptörténet nagyon egyszerű és rengeteg dologban hasonlít Steven R. Monroe "Köpök a sírodra" című, 2010 -es siker-thrillerére.  

revenge1.jpg

Először is: mindkét filmben egy nő az áldozat, másodszor: mindkettőben visszavág az illető (és kőkeményen brutális bosszút áll támadóin), harmadszor  pedig mindkét thrillerben horrorisztikusan véres jelenetek sokkolják a nézőket. Ami a hitelességet illeti: azzal sajnos a francia verzió és az amerikai is nagyon rosszul áll: Monroe változatában, ahol többszörös erőszaktevéssel indul az "ügy" egy 40-50 kilós, törékeny leányzó (Sarah Butler) emelget 100 kilós, színizom pasasokat és készít halálos csapdákat nekik, míg a francia verzióban egy hasonlóan vékonyka nő él túl egy saccra 20 méteres zuhanást, melynek végén még egy karó is átszúrja. Míg az előbbiben több, kisebb túlzással találkozunk, addig Fargeat filmjében egyetlen, de annál durvább "marhaság" rontja el nagyon a hihetőséget. Viszont a "Bosszú" esetében azt kell mondjam: később nemigen találni túlzásokat. Ha elfogadjuk és túllépünk a zuhanásos dolgon (a karóval), akkor onnantól egy nagyon lendületes, izgalmas és véres folytatást kaphatunk, melyen lerágjuk körmeinket. Lesz üldözés, verekedés, lesből támadás, párbaj, bunyó és rengeteg véres jelenet. Kőkemény thriller megy az arcunkba, fullosan telepakolt izgalmakkal. De haladjunk sorban, némi kényszerű spoilerrel!

revenge3.jpg

A sztori kezdetén adott egy jóképű, kigyúrt és gazdag üzletember és észvesztően szexi csaj, akik egy kis hancúrozásra utaznak a férfi, sivatagban álló luxus-nyaralójába. Hab a tortán, hogy a pasas nős és esze ágában sincs ezen változtatni. A hancúr össze is jön (szenvedéllyel, ahogyan kell), de aztán beállítanak a férfi haverjai (ketten) és egyikük megerőszakolja a nőt. Itt jön a fordulat: a leányzó elmenekül a nyaralóból (miután látja, hogy szeretőjét nem igazán zavarja, hogy mit tett vele a haverja), ám a három fős csapat utánamegy. Elkapják és egy 15-20 méter mély szakadékba lökik, melynek alján még egy karó is átszúrja a lezuhanó nőt. De a csaj TÚLÉLI!!! Túl b*zd meg! ...  Persze itt van az a pont, ahol a rendezőnő tutira elveszti nézőinek 50% -át, mégpedig azokat, akiknek számít valamicskét a hitelesség. Ám, aki kitart, azt kellemes meglepetés éri, mert innentől nagyrészt rendben lesz a sztori. A nő, összeszedi és öngyógyítja magát (azt most hagyjuk, hogy miként és hogyan), majd felveszi a harcot üldözőivel. Az egyiket szemen szúrja saját tőrével, a másikat simán lelövi egy kőkemény üldözési scene után, a harmadikkal - a szeretőjével - pedig nagyon durva párbajban küzd meg a nyaraló szobáiban. 

revenge2.jpg

Az utolsó 15 perc sokkolóan véres, de igazából nem tudtam belekötni a hitelességbe. A csaj kőkeményen harcol önmagáért, miután sorra levadászta bántalmazóit, megkeresi a legfőbb bűnöst is (hiszen a szeretője lökte a szakadékba) és megpróbálja lelőni őt is. A film vége gyötrelmes és pattanásig feszíti idegeinket. Nézzük a negatívumokat és pozitívumokat: 

Negatívum, a szakadékba zuhanás és annak túlélése, ami nyilván baromság. Negatívum a lány törékeny alkata, mely nemigen bírna ki annyit, amennyit a filmben beadnak nekünk. (Bár az is tény, hogy ez az "alkat" az egyik legvonzóbb látvány a filmben.) Pozitívum viszont a rendezés, mely profi, gyors és izgalmas. Kidolgozottak a jelenetek és horrorfilmbe illő minden véres scene.

revenge4.jpg

Összességében, szerintem jobb, mint a Köpök a sírodra. Ajánlom az izgalmak kedvelőinek, a thriller-rajongóknak és mindazoknak, akiknek bejött "A köpök a sírodra" is, de egy kevésbé brutális, viszont feszültebb thrillert is kipróbálnának. Értékelés: 3,5 / 5 pont.

A film MAFAB adatlapja

3esfel_csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

belyegkep_2uj.jpg

2018.11.03.(20:04)

Címkék: Bosszú