Sicario 2 - erősségek és gyengeségek

Denis Villeneuve 2015 -ös akciófilmje az amerikai - mexikói határon zajló drogharcokról szóló, a mexikói kartellek és a CIA küzdelmét bemutató realisztikus thriller nagy sikert aratott világszerte.  

A három főszereplő - Emily Blunt, Benicio del Toro és Josh Brolin - három éve bezsebelhették az elismerő gratulációkat és a filmet a legtöbb portál illetve blog a mennybe menesztette. Bár voltak kritikus hangok is, főleg Blunt kisasszony alakítását és a lassú tempót illetően, azért összességében vitán felült állt az akcióthriller diadala. (IMDb: 7,6)

sicario2_1.jpg

Aztán jött 2018 és a rendezői széket Stefano Sollima vehette át, azoknak nagy örömére, akik - hozzánk hasonlóan - falra másztak Villeneuve lassúságától. Ugyanakkor az első rész rajongói aggódva várták az új epizódot, mert ők meg épp Villeneuve mérsékelt tempóját díjazták. Mindezen előzmények után került a hazai mozikba június végén a Sicario 2 - A zsoldos (Sicario: Day of the Soldado) meglehetősen vegyes fogadtatással. (IMDb: 7,2). Kérdés: mi okozhatta a visszafogott lelkesedést? Milyen tényezők alkotják a film erősségeit és gyengeségeit, ha az első epizódhoz hasonlítjuk?

Erősségek:

  1. -- A Zsoldos (2. rész) kétségtelenül picit pörgősebb, a sztori valamivel felépítettebb. Itt nem egy általános képet kívánt adni a rendező a mexikói - amerikai drogviszonyokról a déli határon, hanem egy konkrét akciót és tervet kísért nyomon (ami kompaktabbá tette a filmet).
  2. -- Jobban betekinthetünk a CIA - hadsereg - titkosszolgálatok - FBI működési négyszögébe, abba a titkos világba, mely megdöbbentő szempontok alapján irányítja a Rio Grande mentén folyó harcokat. 
  3. -- Láthatunk egy új történetszálat is, mégpedig a Közel-Keletről Amerikába érkező terroristák valóságát, ami aktualitást ad a történethez.
  4. -- Nagyobbat alakít Josh Brolin és Benicio del Toro, akik jobban megmutatják karaktereik emberi arcát, hiszen míg del Toro (Alejandro) félti a lányt és menekíteni próbálja, addig Brolin (Matt Graver) meg Alejandrot igyekszik menteni, holott nem erre kap parancsot (hanem likvidálására). 
  5. -- Nincs a sztoriban Emily Blunt (Kate Macer) idegesítő alakja, aki bár semmit nem tesz le az asztalra, mégis erkölcsi döntőbírót játszik folyamatosan az első részben. Ettől most megkímél bennünket a rendezés. 
  6. -- Jobbak az akciójelenetek, például a CIA csapat és a mexikói rendőrök összecsapása.

sicario2_2.jpg

Gyengeségek

  1. -- Több a logikátlanság, mint az első részben: pl kitervelnek egy akciót, de nem számolnak azzal, hogy mi lesz, ha a legfőbb drogkartell által megvett mexikói rendőrség beavatkozik? Mivel ez megtörténik és megölnek 25 helyi zsarut, le is fújják az egészet. Ezzel a fő történetszálnak vége is lesz.
  2. -- Egyetlen pillanatra sem látjuk a fő kulcsfigurát, Carlos Reyest, akinek elrabolt lánya körül folyik a herce-hurca és aki állítólag a legfontosabb ember Mexikóban.
  3. -- A film első fele érdeklődést felkeltő és gyors tempójú, aztán viszont leül a sztori, belassulnak az események és a történet második felében már csak a kármentést követhetjük nyomon, azt ahogyan Alejandro menekülni próbál a lánnyal. 
  4. -- Bár Graver egy CIA vezetők és hadsereg tábornokok alkotta grémium -tól kapja megbízatását - mely kikéri véleményét is a határ-menti helyzetről - később egy női összekötő diktál neki, aki ultimátumban közli legfőbb utasítását a kulcsfigura Alejando és a lány megöléséről. Indokolatlan, logikátlan, érthetetlen.
  5. -- Furcsa túlhangsúlyozást kap egy fiatal mexikói, tizenéves fiú sorsa, aki a legnagyobb drogkartellnek dolgozik, majd lebuktatja Alejandrot és meg is öli (azaz majdnem). Végül a zárójelenet is hozzá kapcsolódik. Nem tudni mit akar a fiúval Sollima (talán a kartellek által alkalmazott fiatalok kegyetlen sorsát szimbolizálja), de a filmet furcsán félreviszi. 
  6. -- Az első rész fantasztikus képi világát ezúttal nem sikerül megismételni: az éjszakai sivatag színorgiáját most nem kapjuk meg és a látvány-hangvilág együttese sem olyan ütős, mint Villeneuve filmjében.
  7. -- Az első résztől eltérően nem kapunk végső üzenetet, a film végéig, illetve amire rá lehet fogni, hogy üzenet, az meg teljesen illogikus. Adott egy korábban kőkemény, majd hirtelen lelkissé váló CIA ügynök (Graver - alias Josh Brolin), aki nem hajlandó likvidálni Alejandrót, sőt megmenti a lányt is. És adott egy mexikói hitman (bérgyilkos), aki ugyan az első részben szívbaj nélkül kiirt egy egész családot, ezúttal nem hajlandó megölni a rábízott lányt (aki nem mellesleg a legfőbb drogbáró lánya). Tanulság: akadnak a CIA -ban emberséges ügynökök is, akik bár elbaltáznak akciókat (lásd film eleji fő akciójelenet) azért legbelül jóságosak? Köszi Sollima, ezzel valóban gazdagabbak lettünk.

A Sicario 2 -t főként azoknak ajánljuk, akik kevésbé voltak elájulva Villeneuve rendezésétől, ellenben díjazták például Brolin és Benicio del Torot. Ajánljuk akció-kedvelőknek és a drogharcokra kíváncsiaknak. Egy tanács a legvégére: ha letöltitek, felirattal tegyétek, mert a film 40% -a spanyol nyelven került rögzítésre. Értékelésünk: 3/5 pont! (Az első epizód 3,5)

A film MAFAB adatlapja 3csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

belyegkep_2uj.jpg

2018.10.13.(13:35)

Címkék: Sicario 2