A filmek és a filmelemzők

A film a mai felgyorsult, modern világ talán legkifejezőbb és legátélhetőbb művészeti ága, mely minden korosztály számára tud szórakoztató élményanyagot nyújtani. A filmek révén képesek lehetünk ugyanis más bőrébe bújni és korábban ismeretlen érzésekben, helyzetekben elmerülni, miközben a könyvekkel ellentétben intenzív -- több érzékszervünkre ható -- katarzisban lehet részünk (alig 90-100 perc alatt).  

A filmek segíthetnek egy-egy válságos életszakaszunkban, tanulhatunk belőlük, finomodhat általuk ízlésvilágunk és tágulhat világképünk. Felvidítanak, elgondolkodtatnak, megsiratnak, meghatnak vagy megnevettetnek bennünket. Vannak filmek, melyek által mi magunk is megváltozunk, hosszabb-rövidebb időre, néha végleg. Egyes alkotásokból erőt merítünk, más filmeket pedig újra és újra megnézünk. A filmszerető emberek ritkán unatkoznak, de ki a filmelemző?

A filmelemző véleményt alkot, kiemeli a megnézett alkotás mélységeit, pozitívumait, negatívumait és az összhatást összeveti más filmekkel, miközben értékeli is a végeredményt. Kitér a script, illetve rendezés milyenségére, az alaptörténet egyediségére (vagy éppen másolt mivoltára), a mondanivaló meglétére (vagy hiányára), a színészek játékára, a látványvilág színes, vagy éppen színtelen, hiteles, vagy hiteltelen minőségére és a logikátlanságok, esetleges hibák előfordulására. 

A filmek történetei, művészi megjelenítései átszűrődnek rajtunk, így a ránk gyakorolt hatásban, valahol mi magunk is megjelenünk. Ezért van az, hogy amikor a filmelemzők írásait olvassuk, nem mindig értünk azzal egyet. A lényeg azonban nem is ez, hanem, hogy élvezzük a filmeket és ismerjük meg saját ízlésvilágunkat. A "Filmelemző író" blog ennek jegyében jött létre.

Mi a közös a filmkritikusban és a nőgyógyászban? Az, hogy mindkettő ott keres hibát, ahol más élvezetet!

A frivol vicc azonban csak a film KRITIKUSOKRA igaz és nem a film ELEMZŐKRE, hiszen míg az előbbiek elsősorban a hibákat keresik, addig az utóbbiak a film egészét vizsgálják pozitívumokkal, negatívumokkal együtt. A Filmelemző blog is ez alapján akar "működni": elemzéseimben -- bármilyen rossznak, vagy jónak tartok is egy filmet -- mindig írok az alkotás erősségeiről és gyengeségeiről is.

Nyilván kell szempontrendszer is, mely nálam öt részből tevődik össze: 1 alaptörténet, 2 megvalósítás (rendezés + forgatókönyv), 3 színészi játék, 4 látványvilág, 5 összhatás. A végső vélemény pontozásban is megjelenik, melyet filmtekercsek szimbolizálnak. Öt filmtekercs a maximum, a szinte hibátlan film, négy a MAJDNEM hibátlan, 80% feletti mű, 3 tekercs a közepes, kettő a gyenge, egy, a nagyon gyenge film.

Zárásul a legfontosabb üzenet a filmek világából: méltányold a munkát, amit egy-egy elemző vagy kritikus fektet a posztok megírásába, de alakítsd ki saját véleményed is és nézz minél több filmet, mert ez az egyik legjobb időtöltés a világon.